Experimentul Tagebuch

Un lucru pe care l-am învățat de-a lungul profesiei de pedagog este că mintea umană reține ceea ce îi este, familiar, cunoscut, personal. Informațiile care au ecou în cele mai intime experiențe ale noastre sunt acelea care sunt mai repede asimilate și cu foarte puțin volum de muncă.

Așa se face că experimentul ținerii unui jurnal pe care l-am replicat din filmul Freedom Writers (în română Jurnalul Străzii) împreună cu colegii de la Centrul Educațional Explore a avut succes.

În loc să punem copiii să scrie o compunere aridă, i-am rugat să țină un jurnal al taberei în care să își noteze gândurile, experiențele și emoțiile, fără a-i obliga să ni-l arate. Spre surprinderea noastră. toți copiii ne-au prezentat notițele lor la final.

Mai mult decât atât, numărul de greșeli de gramatică a fost mult mai mic decât în condițiile redactării unui eseu standard iar cuvinte nou-învățate în contextul taberei, legate în principal de flora și fauna Deltei au fost folosite cu succes.

Un alt motiv care să ne convingă că orice materie, limbă sau abilitate pentru a fi deprinsă, trebuie să fie mai întâi trăită! :)